ASP (Application Service Providing) - Spekytování aplikací formou ASPcifika pos - Váňa, Ondřej (2007)
Application Service Providing (ASP) neboli poskytování aplikačních služeb je jedním z nových způsobů distribuce softwaru. Tato práce si klade za cíl seznámit čtenáře se specifiky využití tohoto modelu. Analyzuje ASP z různých úhlů pohledu, snaží se nalézt silné a slabé stránky v jednotlivých oblastech, tj. ekonomické, technologické a obchodně organizační. První část se zabývá strukturou a výší nákladů zákazníka. Další část se zaměřuje na dostupnost a bezpečnost služby, jakož i na vlastnosti samotné aplikace. Poslední kapitola je věnována vztahu poskytovatele a zákazníka včetně jeho řízení pomocí smlouvy o úrovni služby (SLA).