Role státu při prosazování politicko-ekonomických zájmů v zahraničí - Poláková, Dagmar (2007)
Cílem diplomové práce je analýza významu ekonomické diplomacie pro fungování státu v globalizovaném světě. Práce obsahuje definici zahraniční politiky, nástroje které používá a věnuje se také novým aktérům mezinárodních vztahů. V souvislosti s rostoucím významem zahraničních investic pro ekonomickou prosperitu státu jsou rozebrány systémy institucionálního uspořádání ekonomické diplomacie v různých zemích s důrazem na podpůrné organizace v ČR. Hlavním tématem je poté rozbor problematiky zahraničních investic a jejich významu pro stát.