Vstup ČR do eurozóny a kurzové konvergenční kriterium - Tůmová, Martina (2007)
Práce se zabývá problematikou vstupu České republiky do eurozóny a mírou plnění kurzového konvergenčního kriteria. Je zde zmíněn historický vývoj měnové integrace, přínosy a náklady spojené s přijetím eura a předpoklady přistoupení k eurozóně. Pozornost textu je věnována charakteristice kurzového konvergenčního kriteria, mechanismu směnných kurzů ERM/ERM II a dosavadním zkušenostem s plněním kurzového konvergenčního kriteria ve státech eurozóny. Hlavní důraz práce je kladen na problematiku plnění kurzového kriteria v České republice. Pozornost je věnována komparaci vývoje směnného kurzu české koruny vůči euru a vybraných měn členských zemí EU a též prognóze budoucího vývoje.