Vliv židovské kultury na formování zahraniční politiky státu Izrael - Slavíková, Michaela (2007)
Cílem této diplomové práce je na základě charakteristiky židovské kultury a jejích zvláštností analyzovat izraelskou zahraniční politiku a vyslovit závěr, zda a jak je touto kulturou ovlivňována. Teoretická část práce se zaměřuje na historický vývoj a charakteristické prvky židovské kultury, přibližuje základní principy a tradice judaismu a popisuje současnou politickou situaci v Izraeli. V následné analýze je rozebrána jak obecná koncepce zahraniční politiky Státu Izrael, tak konkrétní vztahy Izraele s Palestinci, Spojenými státy americkými a Evropskou unií. Na základě těchto analýz je vysloven závěr, zda a jak ovlivňuje židovská kultura zahraniční politiku Státu Izrael.