Geopolitický význam Sibiře a její reflexe v současném myšlení - Lišková, Libuše (2007)
TATO PRÁCE SE ZABÝVÁ GEOPOLITICKÝM POSTAVENÍM SIBIŘE. CÍLEM PRÁCE JE ZMAPOVAT POSTAVENÍ SIBIŘE V DNEŠNÍM SVĚTE A JEJÍ ZAHRANIČNĚ POLITICKÉ DŮSLEDKY. ZÁROVEŇ SE ZABÝVÁ VNÍMÁNÍM SIBIŘE A TO NEJEN V RUSKÉM MYŠLENÍ. POKLÁDÁ SI OTÁZKU, ZDA RUSKO JE STÁLE MACKINDEROVOU ?OSOU HISTORIE? ČI JEN BRZEZINSKÉHO ?ŠACHOVNICÍ? SVĚTA, VE KTERÉM SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ ROZHODUJÍ O MEZINÁRODNÍ POLITICE.