Právo výkupu účastnických cenných papírů v české právní úpravě - Novotná, Erika (2007)
Diplomová práce Právo výkupu účastnických cenných papírů v české právní úpravě je zaměřena na analýzu procesu vytlačení v té formě, kdy je zachována původní společnost a zbývající účastnické cenné papíry nabývá většinový akcionář. V první části je obsaženo obecné vymezení předpokladů předmětného institutu. Následuje kapitola věnována relevantní právní úpravě na komunitární úrovni. Těžiště práce tvoří rozbor právní úpravy práva výkupu v pojetí českého obchodního zákoníku. Čtvrtá část pojednává o ústavněprávních a ekonomických aspektech zkoumaného institutu. Cílem práce je primárně podrobná analýza české právní úpravy práva výkupu. Obsaženo je také srovnání se zahraniční právní úpravou.