Boj proti terorismu v Evropské unii - Havelka, Martin (2007)
Záměrem této diplomové práce je analýza protiteroristické legislativy Evropské unie. Důraz je kladen zejména na období, které následovalo po útocích z 11. září 2001. Je podán rozbor a zhodnocení akčních plánů, strategií a nástrojů zaměřených na potírání terorismu. Kromě protiteroristické legislativy EU je zde také podána komparace protiteroristických politik a nástrojů ve Velké Británii a Španělsku. Text je také zaměřen na analýzu teroristických útoků na území EU, a to na útok z 11. března 2004 v Madridu, ze 7. a 21. července 2005 v Londýně a na letecký komplot z léta 2006 opět v Londýně. Útoky jsou analyzovány podle několika základních hledisek. V závěru jsou podána doporučení pro protiteroristické působení EU i jednotlivých členských států.