Hodnocení vlivu realizace jednotné měnové politiky ECB na vztah k možné divergenci ekonomického vývoje členských zemí EMU - Ptáček, Ondřej (2007)
Diplomová práce se zabývá možnostmi vlivu jednotné měnové politiky ECB na konveregnci ekonomik eurozóny prostřednictvím změn úrokových sazeb za daného stavu naplnění podmínek teorie optimální měnové oblasti, který tento vliv determinuje. Podrobněji rozebírá historické formování EMU a institucionální rámec rozhodovacího procesu ECB, které zásadním způsobem ovlivňují preference členů Rady guvernérů ECB. Preference ECB jako celku jsou popsány pomocí Barrova-Gordonova modelu, preference jednotlivých členů Rady guvernérů ECB představují žádoucí úrokové sazby počítané pomocí Taylorova pravidla.