Kořeny násilí v kolumbijské společnosti ve 20. století - Bílá, Kateřina (2007)
Práce zkoumá příčiny násilí v Kolumbii především ve 20. století. Zabývá se socioekonomickými podmínkami země a postavením politických stran a jejich vlivem na společnost, důraz je kladen i na možnost aktivní participace obyvatel na politickém životě. Definuje jednotlivá období násilí a hledá u nich možné kořeny konfliktů. Větší pozornost zaměřuje na válku dosud probíhající, určuje její charakter a aktéry, zmiňuje její historii i současný vývoj.