Právní úprava smluvních a mimosmluvních závazkových právních vztahů v právu Evropských společenství - Kubát, Jindřich (2007)
Diplomová práce z oboru mezinárodního práva soukromého pojednává o současné kolizněprávní úpravě smluvních a mimosmluvních závazkových právních vztahů v právu Evropských společenství, a konkrétně o Římské úmluvě o právu rozhodném pro smluvní závazkové vztahy, o návrhu na její modernizaci a transformaci na komunitární nařízení (?Řím I?) a o návrhu nařízení o právu použitelném na mimosmluvní závazky (?Řím II?). Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se věnuje obecným otázkám mezinárodního práva soukromého a jeho postavení v právu ES a v právu ČR a jejich vzájemnému poměru. Druhá kapitola rozebírá jednotlivé instituty v Římské úmluvě a porovnává je s připravovanými změnami a s tuzemskou úpravou. Třetí kapitola se zabývá připravovanou úpravou mimosmluvních závazkových vztahů v právu ES. Celá práce dochází k závěrům o dopadu jednotlivých ustanovení na českou právní úpravu.