Zavedenie eura na Slovensku - Gregová, Martina (2007)
Len niekoľko rokov po založení EMU došlo k ďalšiemu významnému kroku v európskej integrácii ? rozšíreniu EU o najväčší počet krajín, kedy k 1. máju 2004 sa do Únie spolu s ďalšími deviatimi krajinami integrovala aj Slovenská republika. A práve zavedenie eura bude po vstupe do EU ďalším významných míľnikom v podmienkach Slovenska. Kedže menový kurz ako taký predstavuje dôležitú veličinu v ekonomickom dianí, úvodná časť práce je venovaná vymedzeniu základných pojmov a súvisiacich toeretických prístupov. Pokračuje priblížením vývoja výmenného kurzu slovenskej koruny od roku 1993 až po súčasnosť pomocou analýzy pohybu tak nominálneho ako reálneho kurzu. Ďalšie časti sústreďujú pozornosť predovšetkým na samotný proces prijatia jednotnej meny a jeho zabezpečenia zo strany štátnych inštitúcií. Samostatná časť je venovaná rozboru jednotlivých foriem konvergencie ekonomiky na čo naväzuje záverečná časť práce venovaná analýze procesu približovania sa s pohľadu SR.