Zavedenie eura na Slovensku - Gregová, Martina; Klvačová, Eva, 1943-2010; Malý, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Len niekoľko rokov po založení EMU došlo k ďalšiemu významnému kroku v európskej integrácii ? rozšíreniu EU o najväčší počet krajín, kedy k 1. máju 2004 sa do Únie spolu s ďalšími deviatimi krajinami integrovala aj Slovenská republika. A práve zavedenie eura bude po vstupe do EU ďalším významných míľnikom v podmienkach Slovenska. Kedže menový kurz ako taký predstavuje dôležitú veličinu v ekonomickom dianí, úvodná časť práce je venovaná vymedzeniu základných pojmov a súvisiacich toeretických prístupov. Pokračuje priblížením vývoja výmenného kurzu slovenskej koruny od roku 1993 až po súčasnosť pomocou analýzy pohybu tak nominálneho ako reálneho kurzu. Ďalšie časti sústreďujú pozornosť predovšetkým na samotný proces prijatia jednotnej meny a jeho zabezpečenia zo strany štátnych inštitúcií. Samostatná časť je venovaná rozboru jednotlivých foriem konvergencie ekonomiky na čo naväzuje záverečná časť práce venovaná analýze procesu približovania sa s pohľadu SR.
Vedoucí práce: Eva Klvačová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses