Trade potential between the Enlarged European Union and MERCOSUR - Mrkvičková, Hana; Lukáš, Zdeněk, 1971-; Cupák, Patrik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Tato práce aplikuje Gravitační model k stanovení obchodní výměny mezi Evropskou Unií (EU) a Společným trhem jihu (MERCOSUR) a k předpovědi obchodního potenciálu rozšířené Evropské unie a za účelem zhodnocení možných přínosů plynoucích z rozšíření a z plánované Zóny volného obchodu mezi oběma bloky. Odhadnutý možný obchod je srovnán s aktuální obchodní výměnou Druhá část práce se soustředí na otázku ´možností exportu České republiky do tohoto regionu a zdůrazňuje hlavní vývojové kroky a vlastnosti vzájemného obchodu. Na základě analýzy SWOT se práce soustředí na 3 hlavní obchodní partnery České republiky v této oblasti a identifikuje hlavní příležitosti a problematické oblasti vzájemného obchodu. Závěrečná část práce pojednává o praktických zkušenostech vztahů České republiky a MERCOSURu. Hodnotné zkušenosti poskytli zástupci nejzasvěcenějších stran, tj. zástupci českých zastupitelských úřadů, agentury CzechTrade, finančních institucí EGAP a ČMRZ banky a tří úspěšných společností obchodujících na trzích MERCOSURu
Vedoucí práce: Zdeněk Lukáš
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses