Změny klimatu a jejich možný dopad na mezinárodní politiku a bezpečnost v 21. století - Kosek, David (2007)
Práce je zaměřená na problematiku klimatických změn jakožto aktuálního fenoménu, viděnou z pohledu dopadů na mezinárodní bezpečnost. Cílem práce je prezentovat téma klimatických změn právě v bezpečnostních souvislostech a nastínit, kde a jak se mohou dopady projevit. První kapitola charakterizuje pojem environmentální bezpečnosti a jeho souvislost s klimatickými změnami. V druhé kapitole je představen vývoj mezinárodních aktivit v oblasti klimatických změn. Třetí kapitola nastiňuje možné dopady, které změny klimatu na bezpečnost mohou mít a v poslední kapitole jsou rovnány postoje hlavních aktérů, jmenovitě EU a USA, a jejich rozdílnosti v přístupu k řešení. Závěr je shrnutím všech výše získaných poznatků.