Změny klimatu a jejich možný dopad na mezinárodní politiku a bezpečnost v 21. století - Kosek, David; Chlapcová, Ivana; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Práce je zaměřená na problematiku klimatických změn jakožto aktuálního fenoménu, viděnou z pohledu dopadů na mezinárodní bezpečnost. Cílem práce je prezentovat téma klimatických změn právě v bezpečnostních souvislostech a nastínit, kde a jak se mohou dopady projevit. První kapitola charakterizuje pojem environmentální bezpečnosti a jeho souvislost s klimatickými změnami. V druhé kapitole je představen vývoj mezinárodních aktivit v oblasti klimatických změn. Třetí kapitola nastiňuje možné dopady, které změny klimatu na bezpečnost mohou mít a v poslední kapitole jsou rovnány postoje hlavních aktérů, jmenovitě EU a USA, a jejich rozdílnosti v přístupu k řešení. Závěr je shrnutím všech výše získaných poznatků.
Vedoucí práce: Ivana Chlapcová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; 21. století; diplomové práce; twenty-first century; master's theses