Možnosti automatické detekce plagiátů - Hauzírek, Michal (2007)
Tato práce se zabývá možnostmi automatické detekce plagiátů. Cílem je poskytnout relevantní informace těm, kteří uvažují o použití případně vývoji nástroje pro detekci plagiátů. V teoretické části zejména zobecňuje, na příkladech demonstruje a doplňuje informace získané z různých zdrojů zabývajících se touto problematikou. V první části stručně uvádí čtenáře do problematiky plagiátorství a současného stavu zejména ve vzdělávacích institucích a do obecných možností a omezení automatické detekce. Dále vysvětluje rozdíly mezi různými typy nástrojů pro detekci plagiátů a možnostmi jejich využití. V následující části se zabývá základními metrikami používanými v různých nástrojích. Představuje i několik zajímavých alternativních způsobů detekce. Podrobně pak popisuje princip nejpoužívanějšího způsobu detekce plagiátů v přirozeném jazyce a dále některé další přístupy včetně těch užívaných pro detekci v programovacích jazycích. Velký prostor je v praktické části věnován popisu, srovnání a testům vybraných dostupných řešení pro detekci plagiátů a to jak komerčních, tak poskytovaných zdarma. Největší důraz je přitom kladen na jejich fungování v českém jazykovém prostředí. Druhým praktickým přínosem práce je koncept návrhu systému pro detekci plagiátů a jeho začlenění do komplexního programu prevence plagiátorství.