Přístupnost a další zákonné povinnosti webů veřejné správy - Plotěný, Luboš (2007)
Cílem diplomové práce je detailně analyzovat zákonné povinnosti týkající se webů veřejné správy, které vyplývají z novely zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy. V rámci této detailní analýzy je vymezen základní právní rámec a jeho dopady na webové stránky veřejnosprávních institucí. Nutnost legislativního ukotvení přístupnosti webových stránek je podložena sociálně i statisticky zaměřenými argumenty. Je věnována pozornost legislativě v České republice i ve světě. Detailně je popsána oblast přístupnosti webových stránek. Mimo samotné definice přístupnosti jsou vymezeny základní skupiny hendikepovaných uživatelů internetu, způsob, jakým používají internet, a jejich potřeby z pohledu přístupnosti informací prezentovaných na webu. V rámci práce jsou dále popsány uznávané metodiky týkající se tvorby přístupných webových stránek v českém i celosvětovém měřítku. Praktická část práce vychází z české metodiky pro tvorbu přístupného webu. Postupně je provedena detailní analýza jednotlivých pravidel v rámci této metodiky. U každého pravidla je popsán jeho význam, konkrétní techniky pro jeho splnění, jeho důležitost z pohledu jednotlivých skupin uživatelů a metody, které lze využít pro ověření splnění pravidla.