Člověk jako klíčový prvek bezpečnosti IS - Grznár, Tomáš; Doucek, Petr, 1960-; Novák, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
Práce se zabývá pozicí lidí v bezpečnosti informačních systémů. První část se zaměřuje na běžné uživatele a přináší rozbor toho, jaké nejčastější nebezpečí jim hrozí. Velká část je věnována představení nejčastějších typů hackerských útoků jako phishingu, sociotechnice a nebo malwaru. Čtenáři jsou pak prezentovány možné opatření, které je možné udělat, aby se dopady hackerských útoků snížily. Druhá část práce pak přináší manažerský pohled na bezpečnost lidských zdrojů. V práci jsou ukázány styčné plochy a možnosti řízení této oblasti z pohledu ITIL Security Managementu, ČSN ISO/IEC 13335 a ČSN ISO/IEC 27001. Výsledkem je pak souhrn doporučení, které může management společnosti v oblasti bezpečnosti lidských zdrojů přijmout. Opatření jsou koncipována tak, aby je bylo možné přijmout bez ohledu na to, jaká norma a nebo standard se používá k řízení bezpečnosti v podniku.
Vedoucí práce: Petr Doucek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; informace; sociotechnika; diplomové práce; information; sociotechnics; master's theses