Nasazení biometrie v ČR - Šíp, Miroslav (2007)
Tato práce se zabývá, v nynější době, velmi aktuální a atraktivní vědou ? biometrií. V celém informačním systému podniku je, oprávněně, kladen největší důraz na bezpečnost. Jako nejúčinnější nástroj se v současné době jeví použití biometrik. Prvním cílem této práce je zdůraznění výhod, ale také nevýhod využití biometrik. Využití biometrik se ukazuje jako velmi efektivní nástroj v zabezpečení. Neúčinnější je ovšem využití biometrik v kombinaci s jinými bezpečnostními prvky. Podstatná část mé práce analyzuje jednotlivé biometrické technologie. Zaobírá se nejen technologiemi fyziologickými, ale také behaviorálními. Technologie jsou navzájem porovnávány a hodnoceny. Tato analýza směřuje k hlavnímu cíly mé diplomové práce. Tímto cílem je navržení co nejúčinnějšího využití biometrik v praxi. Doporučení je rozděleno do tří kategorií podle stupně požadovaného zabezpečení. Toto doporučení je poté srovnáno s reálným rozvržením biometrických systémů v praxi. Poslední dvě kapitoly jsou věnovány nejznámějšímu využití biometrie v praxi, tedy pasům v České republice. Zde je rozebrán nejen pohled architektury projektu CDBP, ale především zabezpečení dat uložených v pasu. Poslední kapitola je věnována pohledu do budoucnosti a spojení biometrie s kryptografií.