Vstup ČR do EMU ? výhody, rizika, načasování vstupu do eurozóny, porovnání názorů a vliv společné měny na bankovní systém ČR - Bartošková, Renata; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Paneš, Patrik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Tématem této diplomové práce je vstup České Republiky do eurozóny a otázky a problémy s tímto krokem spojené. K přijetí eura se nové členské země zavázaly již při podávání žádosti o členství. Vyhlídky na přijetí eura však v ČR nejsou prozatím příznivé. Česká ekonomika sice velmi rychle roste a konvergence k ekonomikám západní Evropy, ale pozitiva tohoto růstu jsou do značné míry vyvážena vysokým zadlužováním státu a nízkými investicemi do oborů s vysokou přidanou hodnotou, které budou klíčové pro naši konkurenceschopnost. Krátkozraká hospodářská politika je jednou z hlavních brzd našeho vstupu do Eurozóny. Zřejmě největším problémem je politický rozměr debaty o euru a závislost splnění maastrichtských kritérií na ekonomických reformách.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; bankovnictví; měnová politika; diplomové práce; banking; monetary policy; master's theses