ANALÝZA PŘEDLOŽENÝCH PROJEKTŮ V EUROREGIONU NISA V RÁMCI INICIATIVY SPOLEČENSTVÍ INTERREG IIIA - Hegerová, Zuzana (2007)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku přeshraniční spolupráce, která je v Evropské unii stále velmi aktuální. Popisná část práce osvětluje její souvislost s regionální politikou, ze které přeshraniční spolupráce vychází. Věnuje se také ostatním iniciativám Společenství v EU a detailně popisuje iniciativu INTERREG IIIA. České republice se v oblasti přeshraniční spolupráce otevřely nové obzory a možnosti právě se vstupem do EU. Cílem práce je demonstrace těchto nových možností na konkrétním způsobu podpory prostřednictvím programu Iniciativy Společenství INTERREG IIIA v Euroregionu Nisa. Euroregion Nisa se nachází v příhraniční oblasti na severu republiky, sousedí s Německem a Polskem, a proto úzce spolupracuje s přilehlými regiony právě těchto dvou zemí. Předmětem analýzy jsou projekty vycházející z programu Iniciativy Společenství INTERREG IIIA ČR ? Svobodný stát Sasko a ČR ? Polsko.