Faktory ovlivňující cenovou hladinu v ČR, konvergence cenových hladin v kontextu vstupu ČR do evropské měnové unie - Richtrmocová, Klára (2007)
Česká republika se společně s dalšími devíti evropskými státy automaticky účastní třetí fáze hospodářské a měnové unie, což znamená, že souhlasí s přijetím jednotné evropské měny. Mezi názory, proč nepospíchat s přijetím eura, patří otázky reálné a nominální konvergence. V této diplomové práci sleduji vztah mezi reálnou a nominální konvergencí pomocí Balassa-Samuelsonového efektu. Cílem práce je odpovědět na otázku, zda po přijetí jednotné evropské měny ?hrozí? v České republice vyšší míra inflace. V teoretické části se věnuji problematice Balassa-Samuelsonového efektu a jeho vlivu na plnění maastrichtského kritéria cenové stability. Jedna z kapitol je věnována příkladu konvergence Portugalska, které již jednotnou evropskou měnu v hotovostní podobě přijalo v roce 2002 a je jak rozlohou, počtem obyvatel tak i ekonomickými charakteristikami podobné České republice. V empirické části se pokusím pomocí analýzy časových řad odhadnout budoucí hodnoty CPI u jednotlivých skupin spotřebního koše podle dosavadního vývoje CPI.