Faktory ovlivňující cenovou hladinu v ČR, konvergence cenových hladin v kontextu vstupu ČR do evropské měnové unie - Richtrmocová, Klára; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Bureš, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Česká republika se společně s dalšími devíti evropskými státy automaticky účastní třetí fáze hospodářské a měnové unie, což znamená, že souhlasí s přijetím jednotné evropské měny. Mezi názory, proč nepospíchat s přijetím eura, patří otázky reálné a nominální konvergence. V této diplomové práci sleduji vztah mezi reálnou a nominální konvergencí pomocí Balassa-Samuelsonového efektu. Cílem práce je odpovědět na otázku, zda po přijetí jednotné evropské měny ?hrozí? v České republice vyšší míra inflace. V teoretické části se věnuji problematice Balassa-Samuelsonového efektu a jeho vlivu na plnění maastrichtského kritéria cenové stability. Jedna z kapitol je věnována příkladu konvergence Portugalska, které již jednotnou evropskou měnu v hotovostní podobě přijalo v roce 2002 a je jak rozlohou, počtem obyvatel tak i ekonomickými charakteristikami podobné České republice. V empirické části se pokusím pomocí analýzy časových řad odhadnout budoucí hodnoty CPI u jednotlivých skupin spotřebního koše podle dosavadního vývoje CPI.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; analýza časových řad; diplomové práce; time series analysis; master's theses