Náklady v dopravě - Mruzek, Lukáš (2007)
Ekonomická reforma v ČR nastartovala uplatňovaní tržních principů. Služby jsou definovány jako výkony pro trh, které mají nematerializovanou podobu. Na rozdíl od hmotných statků jsou nehmotné, neskladovatelné, nezkazitelné a často neviditelné. Absence rozpracované ekonomické teorie zaměřené podrobněji na problematiku podnikání ve službách jako takových a dále také s přihlédnutím ke zvláštnostem jednotlivých oborů služeb, umožňuje prosazování subjektivních názorů na racionální, hospodárné a efektivní podnikání v tomto odvětví, a to jak z pohledu státu, tak jeho regionů, ale i chybné nebo nesprávné aktivity podnikatelské sféry v tomto odvětví.