Použití statistických metod při hodnocení uchazečů o zaměstnání - Rabochová, Lucie; Vrabec, Michal; Svoboda, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
Diplomovou práci věnuji problematice statistických metod a jejich využití při hodnocení uchazečů o zaměstnání. Konkrétně se bude jednat o aplikaci faktorové analýzy a jednofaktorové analýzy rozptylu. Diplomovou práci rozdělím na 4 části. První tři části zasvětím pouze faktorové analýze, poslední část se bude týkat výhradně analýzy rozptylu. V první části se zaměřím na průzkumovou analýzu dat, s cílem ověřit předpoklady faktorové analýzy. Nejdříve vyhledám vybočující a extrémní hodnoty jednotlivých proměnných. Následovat bude výpočet základních charakteristik proměnných, testování heteroskedasticity a vysvětlení smyslu každé z proměnných. Hlavní důraz bude kladen na testování normality jednotlivých proměnných, a to jak pomocí statistických testů, tak s využitím grafických nástrojů. Druhá část bude věnována matematickému modelu faktorové analýzy. Ve třetí části se zaměřím na samotné provedení faktorové analýzy. Jako první budu testovat předpoklady vztahující se na korelační matici. Následovat bude kompletní provedení faktorové analýzy v SPSS popř. NCSS. Nejdříve použiji metodu faktorové rotace Varimax. Pro odhady parametrů faktorového modelu použiji metodu hlavních komponent (pro výchozí řešení) a metodu hlavních os. Pro srovnání faktorové rotace Varimax provedu rovněž ortogonální faktorovou rotaci Quartimax při metodě hlavních os. Ve čtvrté části se zaměřím na jednofaktorovou analýzu rozptylu, vzhledem k tomu, že mám k dispozici proměnné věk a národnost, které jsem nevyužila ve faktorové analýze. Nejdříve opět provedu průzkumovou analýzu dat, popíšu jednofaktorový model analýzy rozptylu a posléze analýzu provedu v SPSS popř. NCSS. Pokud prokážu vliv alespoň jednoho z faktorů, budu pokračovat v hlubší analýze mnohonásobného porovnávání.
Vedoucí práce: Michal Vrabec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses