Regionální aspekty a potenciál cestovního ruchu v regionu Praha - Floriánová, Lucie; Heřmanová, Eva, 1959-; Hlaváčková, Jana;Ing.; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Diplomová práce se zabývá regionálními aspekty a potenciálem rozvoje cestovního ruchu ve významné destinaci cestovního ruchu, v regionu Praha. První kapitola je věnována obecné problematice cestovního ruchu, definici cestovního ruchu, jeho formám, specifikům a předpokladům. Druhá kapitola zahrnuje obecnou analýzu současné situace v regionu Praha ve vztahu k cestovnímu ruchu. Jako problémové stránky města jsou zde vyzdviženy stav životního prostředí, dopravní situace a bezpečnost ve městě. Další kapitola se věnuje předpokladům pro cestovní ruch, současné situaci a vybavení města ubytovacími kapacitami a informačními centry, které se jeví jako dostačující s malými mezerami. Pozornost je věnována i úspěšnému segmentu cestovního ruchu v Praze, kongresové turistice, a možnosti pořádání letních olympijských her v Praze. Čtvrtá kapitola odhaluje pomocí dotazníkového šetření návštěvníků města další nedostatky cestovního ruchu v Praze. Pátá kapitola se zabývá propagací města, kterou se zabývají především organizace CzechTourism a Pražská informační služba a jeví se jako a nedostatečně koordinovaná. Poslední kapitola se zabývá shrnutím silných a slabých stránek města ve vztahu k cestovnímu ruchu a věnuje se i současným trendům vývoje cestovního ruchu v Evropě. Na závěr jsou formulována doporučení pro rozvoj podnikatelských aktivit a odstranění překážek dalšího rozvoje cestovního ruchu v Praze.
Vedoucí práce: Eva Heřmanová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; cestovní ruch; diplomové práce; tourism; master's theses