Vliv interakce daňového a dávkového systému na pracovní úsilí OSVČ - Fritzsche, Vít; Pavel, Jan, 1978-; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2007)
Tato práce se zabývá analýzou podnikatelského prostředí v České republice z hlediska motivace OSVČ ke zvyšování svých příjmů. K tomu je použit aparát mezních efektivních daňových sazeb (METR), které ukazují, jaká část změny hrubého příjmu je odebrána společným působením daní a sociálních dávek. Provedena je také komparace hodnot METR v čase a porovnání situace OSVČ se situací zaměstnanců. Analýza ukázala, že pro OSVČ existují určitá pásma hrubých příjmů, v nichž díky nevhodné konstrukci či kombinaci odvodů a sociálních dávek, dochází k vytváření pastí neaktivity, kdy se některým OSVČ může jevit jako demotivující zvyšovat svůj příjem. Situace je však příznivější než v případě zaměstnanců a v čase se zlepšuje (jak ukázalo porovnání roku 2006 s rokem 2001). Tato práce může být využita pro hospodářskopolitické účely nebo jako východisko pro další výzkumné studie v této oblasti.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; motivace; trh práce; diplomové práce; motivation (psychology); labor market; master's theses