Současný stav příprav Turecka na vstup do Evropské unie - Zaplatílková, Petra (2007)
Cílem této práce je shrnout přípravy Turecka na vstup do EU a zhodnotit úspěšnost prováděných reforem jak z dlouhodobého hlediska tak pod vlivem aktuálních událostí. Práce sleduje reformní procesy zhruba od roku 2004. První část vychází především z Předvstupního ekonomického programu pro období 2005-2007, ve kterém si samo Turecko stanovuje cíle a způsoby jejich dosažení na cestě k přijetí acquis communautaire. Druhá část je pak zaměřena na výsledky dosažené v roce 2006 a jejich porovnání s cíli vytyčenými v Předvstupním ekonomickém programu. Třetí kapitola je zaměřena na turecko-kyperskou problematiku.