Současný stav a perspektivy nové ekonomiky v Evropské unii - Klimeš, Martin (2007)
Práce popisuje různé pohledy na vymezení pojmu nová ekonomika, nabízí různé definice. Popisuje projevy nové ekonomiky. Dále popisuje a hodnotí stav nové ekonomiky v Evropské unii zaměřením se především na oblast informačních a komunikačních technologií. Práce se zabývá Lisabonskou strategii jako konceptem ke zvýšení konkurenceschopnosti Evropské unie a to z pohledu nové ekonomiky.