Evropská měnová unie a společná měna euro ve vztahu k ČR - Slánská, Marie (2007)
Práce se zabývá současnou situací ČR ve vztahu k EMU a euru. Charakterizuje EMU, hodnotí plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomickou sladěnost ČR s eurozónou. Pojednává též o způsobu a volbě scénáře zavedení eura v ČR či o výhodách, nevýhodách a rizicích spojených se vstupem do eurozóny.