Cenová a těžební politika OPEC a její globální kontext - Voleníková, Štěpánka (2007)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá aktuální probematikou cenové a těžební politiky OPEC. V první části je přiblíženo fungování ropného trhu, jaké faktory ovlivňují poptávku a nabídku a základní charakteristika OPEC. Druhá část je věnována těžební politice, těžebním kvótám, zásobám a hlavním vývozním destinacím. Poslední část se zabývá cenami ropy a faktory, které ji ovlivňují.