Historie, současnost a perspektivy vzájemné spolupráce zemí Visegrádské čtyřky - Hostašová, Olga (2007)
Práce seznamuje s historickým pozadím spolupráce zemí Visegrádské skupiny (České republiky, Maďarska, Polska, Slovenska) a hodnotí její vývoj od počátku devadesátých let až do současnosti, dále pak hodnotí smysl visegrádské spolupráce v době po vstupu všech členských zemí do NATO a Evropské unie. Na základě analýzy dosavadní spolupráce a současné situace odhaluje potenciál budoucí vzájemné spolupráce při uskutečňování společných cílů, jako je začlenění do schengenského prostoru, přijetí společné měny ? eura, prosazování zájmů v EU a specifikuje oblasti, ve kterých má spolupráce v budoucnosti smysl a kde má možnost se úspěšně rozvíjet.