Postavení Francie v EU - Hrázká, Simona (2007)
Tato práce pojednává o postavení Francouzské republiky v Evropské unii. Je zde charakterizován Francozský stát a to z pohledu geografického, historického, politického,ekonomického, ale i mezinárodního.Dále jsou zde nastíněny zásluhy francouzských osobností během celého integračního procesu a role Francie v něm. Práce se poté snaží nastínit výhledy pro Francii do budoucna. Třetí část je věnována problémům tohoto státu v oblasti plnění Paktu stability a růstu, podílu na rozpočtu EU, ale také například její role ve Společné zemědelské politice EU. Vzhledem k prezidentským volbám, které ve Francii právě proběhly, je tomuto tématu taktéž věnována pozornost.