Regulace a veřejné projekty internetového připojení v ČR - Horák, Ondřej; Ševčík, Miroslav, 1958-; Císař, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Práce analyzuje trh internetového připojení a jeho regulaci v České republice. Po zhodnocení vývoje tohoto síťového odvětví a jeho regulace od roku 1989 se autor zaměřil na popsání a analýzu specifik české struktury trhu internetového připojení. V poslední části práce se autor pokusil představit model vysvětlující jeden z pohledů na neefektivnost veřejného financování nebo dotování projektů internetového připojení. S pomocí tohoto modelu a po analýze ekonomických charakteristik statku internetového připojení autor došel k závěru, že neexistuje důvod pro veřejného financování nebo dotování této služby i přesto, že je internetové připojení spojeno se silnou síťovou externalitou. Na příkladu veřejného projektu internetového připojení v MČ Praha 5 bylo prokázáno, že v krátkém období jsou sice soukromé náklady mnohem vyšší než náklady společenské, nicméně v delším období začnou, z důvodu zaostávání technologie, růst oportunitní náklady času jednotlivých uživatelů a společenské náklady převýší náklady soukromé.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; veřejné statky; diplomové práce; public goods; master's theses