50. výročí podpisu Římských smluv a budoucnost EU - Michlerová, Zuzana (2007)
Dne 25. 3. 2007 si EU připomněla 50. výročí podpisu Římských smluv a u této příležitosti vydala Prohlášení, v němž poukazuje na dosavadní výdobytky integrace a deklaruje úsilí postavit Evropskou unii do voleb do Evropského parlamentu v roce 2009 na obnovený společný základ. Dosavadní vývoj evropské integrace a jeho perspektivy jsou předmětem této bakalářské práce. Pozornost je věnována rovněž dokumentu Smlouva o ústavě pro Evropu, který je úzce spjat přirozeně i s řadou dílčích otázek, jež vyvstávají před EU a které se od Smlouvy o ústavě pro Evropu řetězově odvíjejí. Bakalářská práce se rovněž zabývá oblastí spolupráce, která dozajista patří k tématům neméně důležitým, a to spoluprací států Evropské unie v kulturních záležitostech.