Nominální a reálná konvergenční kritéria s aplikací na Českou republiku - Nováková, Tereza (2007)
Práce pojednává o připravenosti České republiky na přijetí společné evropské měny euro. Nejprve popisuje historické pozadí a okolnosti, které vedly k zavedení Hospodářské a měnové unie. Dále jsou zde rozebrána nominální a reálná konvergenční kritéria z pohledu české ekonomiky a její schopnosti tato kritéria plnit. Nakonec práce hodnotí pozitivní dopady zavedení jednotné měny, ale také potenciální rizika a nevýhody s tímto krokem spojená.