Výhody a nevýhody či rizika fungování Evropské měnové unie - Pagáč, Martin (2007)
Tato práce pojednává o Evropské měnové unii a s ní související společné měně. V práci je popsán historický proces měnové integrace v Evropě. Je zaměřena především na vliv, který mělo přijetí eura na národní ekonomiky jednotlivých členů v Evropské unii. Hodnotí přínosy a náklady, které vytvoření měnové unie přineslo. Zároveň zde nechybí rozebrání některých specifických problémů, jež by mohly představovat možná rizika pro budoucnost dalšího procesu integrace. V závěru se práce zaměřuje na problematiku konvergenčních kritérií a s ní související krizi Paktu stability a růstu.