Možnosti a problémy venkovských sídel na příkladu mikroregionu Rychnovsko - Zemanová, Miroslava (2007)
Tato práce se zabývá problémy a možnostmi zachování venkovských sídel na příkladu mikroregionu Rychnovsko. Prostřednictvím této práce jsem chtěla zjistit, jaké postavení mají venkovská sídla a na čem jejich postavení závisí. V jedntotlivých kapitolách je popisován historický vývoj a současný stav. K posouzení současného stavu jsem analyzovala zemědělství, ekologické zemědělství, agroturistiku, nezaměstnanost, veřejnou dopravu, občanskou vybavenost a suburbanizaci. V další kapitole jsem pak popsala dopady Programu rozvoje venkova za plánovací období 2000-2006 a v poslední kapitolce jsem navrhla doporučení pro další možný vývoj a rozvoj vesnických sídel.