Rovnost příležitostí mužů a žen - Mottlová, Lucie (2007)
Tato práce se zabývá problematikou rovných příležitostí mužů a žen v kontextu postavení žen na trhu práce v EU a ČR. Zabývá se rozdílným postavením žen a mužů na trhu práce, segregací žen do určitých povolání a mzdovými rozdíly mezi oběma pohlavími. Tato práce je rozdělena do čtyř základních kapitol. První kapitola popisuje základní ekonomické teorie, které se věnují problematice rozdílného zacházení mužů a žen na trhu práce. Druhá kapitola vymezuje základní legislativní a institucionální prostředí v EU a ČR. Třetí kapitola charakterizuje zákldní ukazatele na trhu práce v EU a ČR. Poslední kapitola analyzuje příčiny mzdových rozdílů mužů a žen v ČR a hledá možné nástroje na odstranění těchto rozdílů.