ERM II systém a ČR - Ptáčková, Lenka (2007)
Práce se zabývá otázkou připravenosti České republiky na přijetí jednotné měny euro, respektive otázkou připravenosti na vstup do mechanismu směnných kurzů ERM II (Exchange rate mechanism). Zabývá se historií evropské měnové integrace a ustanovením Maastrichtských konvergenčních kritérií a jejich dodržováním. V rámci konvergenčních kritérií hodnotí na základě Konvergenční zprávy dosavadní výsledky plnění kritérií jak Českou republikou tak ostatními členskými státy, které usilují o vstup do ERM II. Dále rozebírá mechanismu ERM II jak z historického hlediska, tak z procedurálního hlediska a také z pohledu zemí, které se tohoto mechanismu již zúčastnily a nebo jsou právě jeho součástí. Snaží se nastínit možná rizika, která by mohla vyplynout z pobytu koruny v tomto mechanismu, jakožto mechanismu fixování zúčastněné měny na euro v rámci tzv.fluktuačního pásma