ERM II systém a ČR - Ptáčková, Lenka; Urban, Luděk, 1927-2013; Halás, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Práce se zabývá otázkou připravenosti České republiky na přijetí jednotné měny euro, respektive otázkou připravenosti na vstup do mechanismu směnných kurzů ERM II (Exchange rate mechanism). Zabývá se historií evropské měnové integrace a ustanovením Maastrichtských konvergenčních kritérií a jejich dodržováním. V rámci konvergenčních kritérií hodnotí na základě Konvergenční zprávy dosavadní výsledky plnění kritérií jak Českou republikou tak ostatními členskými státy, které usilují o vstup do ERM II. Dále rozebírá mechanismu ERM II jak z historického hlediska, tak z procedurálního hlediska a také z pohledu zemí, které se tohoto mechanismu již zúčastnily a nebo jsou právě jeho součástí. Snaží se nastínit možná rizika, která by mohla vyplynout z pobytu koruny v tomto mechanismu, jakožto mechanismu fixování zúčastněné měny na euro v rámci tzv.fluktuačního pásma
Vedoucí práce: Luděk Urban
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; měnová integrace; diplomové práce; monetary integration; master's theses