Institucionální reforma EU jako aspekt jejího rozšíření (s ohledem na postavení a zájmy zemí střední a východní Evropy) - Barcuch, Ladislav; Neumann, Pavel, 1956-; Jakš, Jaroslav, 1937-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2006)
Práce popisuje proces institucionální reformy EU od poloviny 90 let minulého století do současnosti. Zaměřuje se na popis a hodnocení všech základních institucí vytvořených na základě Smluv o ES a Smlouvy o EU. Zabývá se všemi souvisejícími změnami těchto Smluv zejména pak Amsterodamskou smlouvou, Smlouvou z Nice a Smlouvami o přistoupení. Práce popisuje dopady těchto smluv na jednotlivé instituce a uvádí komplexní přehled vývoje každé z nich. Dále se práce popisuje proces přistoupení kandidátských zemí střední a východní Evropy. Zabývá se též problematikou Smlouvy o Ústavě pro Evropu, jejím vznikem a změnami, které tatou Smlouva navrhuje.
Vedoucí práce: Pavel Neumann
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses