80 let centrálního bankovnictví na českém území - Ďurišová, Michala (2007)
Diplomová práce popisuje vývoj centrálního bankovnictví na českém území za posledních 80 let (1926-2006). Postupně jsou vymezeny nejdůležitější aspekty fungování centrálního bankovnictví na českém území a nejdůležitější změny, které v průběhu vývoje nastaly. Následuje analýza situace v současném centrálním bankovnictví a moderní problémy, se kterými se centrální banka setkala. Závěrečná část pojednává o otázce vstupu ČR do EMU a s tím souvisejících dopadech na centrální bankovnictví.