Vliv jazykových znalostí na pohyb pracovních sil po EU - Schnierlová, Jana (2007)
Práce hodnotí, jaký vliv má znalost cizích jazyků na pohyb pracovních sil v rámci Evropské unie. Teoretická část vysvětluje příčiny vzniku jazykové bariéry a zabývá se pracovními trhy některých členských států Evropské unie. Analytická část vyvozuje závěry vlivu jazykových znalostí a jazykového vzdělání občanů Evropské unie na mobilitu pracovních sil po evropských trzích práce. Závěry jsou založeny na základě provedeného výzkumu jazykových znalostí obyvatel členských států Evropské unie a na statistice o pohybu pracovních sil v rámci členských zemí.