Ražebné a financování ČNB - Hradil, Pavel (2007)
Práce definuje jednotlivé koncepty ražebného jako je monetární ražebné, ražebné v podobě nákladů ušlé příležitosti a ražebné na bázi cash flow. Analyzuje výnosy, které Česká národní banka získává na základě emisního monopolu v období let 2000-2006. Analýza se zabývá monetárním ražebným, ražebným v podobě nákladů ušlé příležitosti a hospodářským výsledkem centrální banky. A nakonec diskutuje dopad vstupu ČR do eurozóny na hospodaření ČNB.