Vliv eura na ekonomiku empiricko-komparativní pohled - Soukup, Ladislav (2007)
Práce se zabývá vlivem eura na ekonomiku. V teoretické části je popsána optimální teoretická zóna a fungování Hospodářské a měnové unie (HMU) i její vznik. Dále jsou zde zmíněna data za země, které do eurozóny nevstoupily a jejich komparace s eurozónou. Cílem práce je popsat vliv eura na země, které euro přijaly a které ne. Analyzoval jsem zejména hlavní ekonomické agregáty jako inflaci, růst zaměstnanosti, reálný růst HDP a platební bilanci. Neprokázal jsem jednoznačně ní vliv eura na ekonomiku zemí, které euro přijaly.