Pojištění obchodního úvěru - Hájková, Michaela (2007)
Předmětem této práce je analýza role, významu a podoby pojištění obchodního úvěru. Celá práce zdůrazňuje aktuálnost tohoto produktu, jeho vývoj a možnosti využívání v praxi. Úvodní část charakterizuje obchodní úvěr a věnuje se problematice úvěrového rizika a jeho významu pro nefinanční společnosti. Následuje popis pěti základních fází úvěrového managementu. Důraz je kladen na jednu z možností zajištění obchodního úvěru ? pojištění obchodního úvěru, jako specifický pojistný produkt nabízený specializovanými úvěrovými pojišťovnami. Jsou charakterizovány různé formy a druhy úvěrového pojištění, jeho vývoj k dnešní podobě. V závěrečné části práce je přiblížen současný stav pojištění úvěru na pojistném trhu a perspektivy dalšího vývoje v této oblasti.