Analýza nástrojů propopulační politiky - Holzmanová, Petra (2007)
Většina moderních států si uvědomuje nutnost zachování určité výše plodnosti, která jí tak zabezpečí přírůstek nové generace, zachování národní identity a dané sociální úrovně. Proto je směrována rodinám či párům smýšlejících o založení rodiny určitá podpora, která ohodnocuje jejich rodičovské role a částečně kompenzuje náklady, které s narozením potomka, jako neaktivního člena rodiny, vznikají. Práce vypovídá o nástrojích představujících přísun finančních prostředků rodinám smýšlejících o založení či rozšíření rodiny.První kapitola se zaobírá teorií populační politiky a charakteristice nástrojů využívaných v zemích OECD. Dále jsou tyto nástroje charakterizovány pro Českou republiku, přičemž práce vrcholí propojením jednotlivých systémů.