Trust Preferred Securities - Křížek, Jakub (2007)
Jednou z možných odpovědí na vzrůstající kapitálové požadavky může být použití hybridního kapitálu. Hybridy jsou sofistikované a důmyslně strukturované instrumenty, které kombinují základní vlastnosti dluhu i equity. Kvalifikují se jako regulatorní TIER 1 kapitál a zároveň umožňují daňovou odečitatelnost dividendových plateb. Kvůli rostoucímu využívání hybridních instrumentů bankovní regulátoři sestavili řadu kritérií, která musí hybridní kapitál splňovat. Nejčastěji je posuzována jejich permanentnost, flexibilita dividendových plateb a schopnost absopce ztrát. Český regulatorní rámec zatím hybridní instrumenty nezná, ale s novou úpravou kapitálové přiměřenosti lze očekávat změnu v přístupu k tomuto druhu kapitálu. Modelovou aplikací hybridních instrumentů do kapitálové struktury skupiny ČSOB došlo ke zvýšení rentability vlastního kapitálu jak na úrovni skupiny, tak i na úrovni jednotlivých bank.