České a mezinárodní cizinecké právo v evropských a širších souvislostech - Koukal, Jan (2007)
Práce se zabývá významem a vývojem vízového styku v mezinárodních vztazích, včetně charakteristiky vízového styku České republiky s vybranými státy. Zobrazuje dopady vstupu ČR do EU na tuto oblast. Rovněž analyzuje aktuální situaci procesu integrace evropských zemích do Schengenského systému, azylovou politiku a vybrané otázky v oblasti migrace na území ČR. Použití statistických údajů z oblasti migrace dotváří realistický pohled.